20.2.2017

Riimu ryijy

Seuraavaksi oli edessä Kulttuurilähtöisen tuotteen valmistaminen ja näytön suorittaminen.

Joulumyyjäiset jättivät uskomattoman kiireen ja väsymyksen päälle. Fyysinen puolikin on reistaillut kipeänä olemisten ja jumien kanssa, mutta jotenkin tästäkin selvittiin

Alku tuotti pientä tuskaa, kun aloin suunnittelemaan ensimmäistä varsinaista ryijyäni eikä tietämystä ollut yhtään. Onneksi on opettaja, joka jaksaa ja osaa neuvoa seikkaperäisesti joka kohdan niin pääsin hiljalleen perille siitä mitä haluan ja mitä kannattaa tehdä tuotteen toteutuksen suhteen.
Suurin osa valmistetuista asioista on asiakastöitä, mutta nyt saimme ryhmän kanssa tehdä jotain ihan itselle. Minulla on makuuhuoneessa sängyn päädyssä viisiosainen taulu ja tyhjä seinä vastakkaisella puolella. Sinne piti saada jotain huoneeseen sopivaa.
Makuuhuoneen väritys on puuta ja oranssia. Maanläheisiä sävyjä.
Kulttuuriksi valikoitui hyvin nopeaan viikingit ja erityisesti riimut. Ajatuksena oli tehdä neliö johon tulee pyöreä riimukuvio.

Etsin kuvia ja eri riimuja netistä kunnes törmäsin Aegishjalmur- nimiseen suojelusriimuun. Lähinnä ollut sotilaiden käytössä, mutta myös yleisesti omaisuuden ja hengen suojeluun käytetty eri tarvoin maalaamalla tai kaivertamalla pintoihin.

Tästä alkoi ruutupiirosten teko, mallisovitus, lankojen valinta ja kankaan rakentaminen kangaspuihin.


Liukuvärien suunnittelua

 Langoiksi mietin ensin aikaisemmin värjäämiäni keriä, mutta niitä ei ollut tarpeeksi yhtenäisen värmaailman tekemiseen.
Päädyin käyttämään monenlaista eri lankaa sävyjensä ja paksuutensa suhteen.
On Novitaa, Kaupunkia, Lauria, Tukuwoolia jne. Yhteensä koko ryijyssä on 9 eri sävyä aika liukuen keskustaa kohti vaaleammaksi.
Pohjana on juuttia. En saanut toimistusvaikeuksien vuoksi ensin tilaamaani pellavaa joten ajan loppumisen vuoksi otin käyttöön suuren kerän mitä kotoa löytyi. Tämä toimikin sitten hyvin sillä sain ryijyyn nopeasti lisää kokoa ja jämäkkyydestä pidin erityisesti. Ei ole perinteinen ryijy, mutta on nyt minunlaisena teos.

Aika meinasi muutenkin loppua tämän suhteen ja tein pitkää päivää, mutta sain ryijyn valmiiksi näyttöpäivään mennessä.
Tästä alkoi joululoma ja sen jälkeen sain hankittua metallitangot päärmeisiin ripustamista ja painoa vasten.
Nukan koon testaustaValmis ryijy seinällä1 kommentti: