2.4.2017

Tuotteensuunnittelun näyttö, osa 1

Teemana oli käyttää kierrätyskeskuksesta saatuja farkkuja tuotesarjan materiaalina.

Alunperin olin suunnitellut tekeväni punottuja kukka-amppeleita joko hyödyntäen lahkeiden saumoja tai tekemällä suikaleita lahkeiden kankaista. Mikään muukaan idea ei oikein inspiroinut ja tästäkin tein muutamia kokeiluja huonoin tuloksin. Leikattuna farkkuista lähti todella paljon kangasroskaa ja ei oikein ollut kestävää ohuena suikaleena. Saumat taas olivat liian paksuja, jotta olisi tullut kaunista jälkeä.
Olin juuri lopetellut mattojen kutomista ja aikaisemman asiakastyön kokeilumattoon olin käyttänyt toisena kuteena farkkua testatakseni millaista siitä tulee kudottuna.
Käytin matossa mahdollisimman tummia farkkuja joten kokonaisuudesta tuli kontrastinen. Lahkeet on leikattu täysvinoon, mutta kapeutensa vuoksi kuteeseen tuli hyvin paljon käännöksiä ja maton pintaan farkkunyppylöitä.

Siitä sitten lähti ajatus josko tekisin myös sarjana kudottuja mattoja.

Koko oli hyvä, 90 x 90 cm ja niihin oli valmiina myös mallinsovitus, joten tulevien mattojen koko on sama. Hieman erilaisempaa kokoa kuin mitä kaupat tarjoavat.

Ensimmäinen operaatio kurssikavereiden kesken oli pestä valtava määrä farkkuja ja valita sieltä omansa jota työstää. Pesemisessä meni monen monta päivää ja samalla tuli tustuttua erilaisiin farkkumalleihin ja värjäystapoihin, sekä huomattua ihmisten omatekemiä tuunauksia.Suurin osa farkuista on tuttua sinisen sävyä ja toiselta puolelta harmahtavaa (kuva alla). Tämä tuo kutoessa pintaan "sumuisemman" vaikutelman mitä ei tasavärisellä kuteella tule.
Päätin valmistaa 6 maton sarjan ja ottaa mahdollisimman samansävyisiä farkkuja leikattavaksi. Sarjasta tulee yhtenäisempi ja lakanakuteiden värin vaihtumisella on isompi rooli maton ilmeen kannalta.
Aloitin farkkujen käsittelyn leikkaamalla karkeasti taskujen alapuolelta lahkeet irti. Vetoketjut ja taskut ym. osat menevät odottamaan muiden hyötykäyttöön ottamista ja näin materiaalia on hieman enemmän käsiteltäväksi.
Sitten leikkasin kaikki saumat irti.
Seuraava vaihe oli leikata farkut kuteiksi. Tällä kertaa leikkasin ne hieman ohuemmaksi ja koko lahkeet yhtenäisesti pyöreänä jonka pitäisi vähentää pintaan tulevia nyppylöitä ja saada tasaisempi jälki maton pintaan.
Ei tullut laskettua, mutta kuuteen mattoon menevä farkkumäärä on heittämällä yli kymmentä.Tällä välin olin kotona kaivanut esiin lakanakangasvarastoni ja leikellyt aina vapaa-alalla kuteita. Kaikki ovat kirppareilta ostettuja tai tuttavapiiristä saatuja.
Värimaailman osalta tavoittelen harmonista ilmettä jonka täytyy sopia farkkujen sinisen ja harmaan kanssa yhteen.
Varmasti jos olisin valinnut värit niin en olisi tälläisiiin osannut päätyä, mutta sattuma toi tällä kertaa tälläisen värivalikoiman ja niistä kokosin kuuteen mattoon sävyt.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti